vrijdag 14 juni 2024

Wüst uitgeroepen tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

Must Read

Ireen Wüst heeft vandaag een bijzondere onderscheiding mogen ontvangen. De afgezwaaide schaatster werd benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Deze derdegraads onderscheiding wordt alleen gegeven aan personen die prestaties met een grote internationale uitstralingen hebben geleverd. Denk bijvoorbeeld aan de Nobelprijs. Wüst is pas de tweede sporter die Commandeur is geworden. Schaatser Max Euwe was de eerste.

Ireen Wüst is na de Olympische Winterspelen, die zondag afgesloten zijn, gestopt met haar professionele schaatscarrière. Op haar laatste Spelen won ze goud op de 1500 meter, en brons op de ploegenachtervolging. Het was voor Wüst de 5e Olympische Winterspelen op rij dat ze een gouden plak haalde. Dat was nog nooit iemand anders gelukt op een wintereditie van de Spelen. In totaal won de nu 35-jarige schaatster zes keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons. In totaal dus dertien olympische medailles.

Plechtigheid voor alle medaillewinnaars

Vandaag was er een plechtigheid voor alle medaillewinnaars van de afgelopen Olympische Spelen. In de Ridderzaal werd een lunch georganiseerd waar ook premier Mark Rutte en de minister van Sport Conny Helder aanwezig waren. Mark Rutte gaf een toespraak waarin hij onder andere Wüst ‘de grootste’ noemde. Er was natuurlijk ook aandacht voor de andere kampioenen. Zo kregen Suzanne Schulting en Irene Schouten een plekje aan tafel bij Rutte. “Een beetje ongemakkelijk” vond Schouten het overigens. Rutte had ook nog even aandacht voor Sven Kramer, die niet aanwezig was maar ook stopt met schaatsen. “Een groot kampioen en een fantastisch sportman”.

Na de lunch ontvingen de medaillewinnaars ook nog de felicitaties van de koning en koningin op Paleis Noordeinde. Hier was daarna een fotomoment op het bordes om de feestelijke dag af te sluiten.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

PROFIEL | Patrick Roest: schaatsprijzenpakken, zijn achtergrond en zijn privéleven

Patrick Roest is geboren op 7 december in 1995 in het Zuid-Hollandse Lekkerkerk. Deze langebaanschaatser traint al vanaf zijn...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img