vrijdag 24 mei 2024

Alles over Joost Luiten: één van Nederlands beste golfers aller tijden

Must Read

Op 7 januari 1986 werd de Nederlandse golf speler Willibrordus Adrianus Maria (Joost) Luiten geboren. In 2013 en 2016 won hij het KLM Open.

Carrière

Op zijn zesde sloeg Luiten voor het eerste tegen een golfbal en was meteen verkocht. Hij pikte de sport snel op en maakte van 2003 tot en met 2006 deel uit van Jong Oranje en de Oranje selectie van de NGF. Met het Oranjeteam won hij in 2006 de Eisenhower Trophy, de Bonallack Trophy en de Palmer Cup. Zijn carrière als professional begon in 2006. Een jaar later nam Luiten deel aan het Kenya Open, waar hij in de top tien eindigde. Door zijn succes mocht hij de week erna deelnemen in Italië, waar hij brons won. Het toernooi in Toulouse dat volgde won Luiten en kreeg daarmee twee jaar speelrecht op de European Challenge Tour. Na het winnen van de Europese Tour promoveerde hij naar de Europese Tour. Op het KLM Open van dit seizoen werd Luiten tweede.

Luiten stond 29e op de Order or Merit aan het einde van 2007. In 2008 won hij de Audi TT Roadster met een hole-in-one. Tijdens het Indonesian Open in de maand erna werd hij vijfde. Voor de Europese PGA Tour 2009 wist Luiten zich via de Tourschool te kwalificeren. Het begin van het seizoen 2009 heeft hij door een blessure aan zijn pols niet kunnen spelen. Later dat seizoen werd hij tweede bij het Uniqa Finan Life Open en op het Omnium. Op de KLM Open dat seizoen miste hij de cut. Het seizoen erna werd hij tweede tijdens het Portugal Masters toernooi.

KLM Open overwinningen

In het seizoen van 2013 won Luiten het Oostenrijkse Open. Ook won hij dit seizoen zijn eerste KLM Open. Hiermee kwam hij op de twaalfde plaats op de Race to Dubai. Hij sloot het seizoen uiteindelijk af op de 49e plaats en werd verkozen tot Golfer van het Jaar in Nederland. In 2014 koos Luiten voor een nieuwe caddie, namelijk Dan Quinn. Hij won de Europese Tour en eindige op plaats 29 op de wereldranglijst en op plaats elf op de Europese Order or Merit. Ook dit seizoen werd hij uitgeroepen tot Golfer van het Jaar. In 2016 nam Luiten deel aan de Olympische Spelen, waar hij op een 27e plaats eindigde. Dit seizoen won hij zijn tweede KLM Open. In 2018 won hij het NBO Oman Open.

Privéleven

Luiten heeft een relatie met Melanie Jane Lancaster. Ze leerden elkaar kennen toen zijn huidige vriendin zakelijke deals sloot in de golfwereld. Melanie-Jane is geboren in Zandvoort en woont in Rotterdam. Al vanaf haar jeugd speelde golf een grote rol in haar leven. Zo werkte ze op golfbaan The Dunes, het familiebedrijf dat haar ouders oprichtten. Samen met haar vriend Joost Luiten reist ze de wereld over als hij de Europese en Amerikaanse Tour speelt. Lancaster houdt een blog bij over hun avonturen en is daarnaast de drijvende kracht achter de Joost Luiten Foundation. Ze heeft naast golf ook een passie voor racen.

Joost Luiten heeft vier oudere broers.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

PROFIEL | Patrick Roest: schaatsprijzenpakken, zijn achtergrond en zijn privéleven

Patrick Roest is geboren op 7 december in 1995 in het Zuid-Hollandse Lekkerkerk. Deze langebaanschaatser traint al vanaf zijn...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img