maandag 15 april 2024

Kromowidjojo stopt met zwemcarrière

Must Read

Een van de grootste zwemsters van de Nederlandse geschiedenis heeft vandaag bekend gemaakt dat ze stopt met professioneel zwemmen. Ranomi Kromowidjojo is 31 jaar oud en ziet het niet meer zitten om door te gaan. Het is mooi geweest, zegt ze zelf. De meervoudig kampioen maakte 16 jaar geleden haar debuut en won sindsdien zo’n beetje alles wat er te winnen was. 

Geen verrassing

Voor de zwemkenners kwam het nieuws niet helemaal als een verrassing. Kromowidjojo had al meerdere keren aangegeven dat ze niet meer zeker wist waar ze de motivatie vandaag moest halen. Overigens is haar toch al imposante carrière op een gouden manier afgesloten. Op haar laatste internationale toernooi, het WK kortebaan in Abu Dhabi, veroverde “Kromo” 6 medailles, waaronder een gouden op de 50 meter vlinderslag.

Olympische successen

De in Sauwerd (Groningen) geboren zwemster maakte op 15 jarige leeftijd al haar debuut maakte in het internationale circuit. Met een gouden medaille op het EK kortebaan (4x 50 meter vrije slag) was dat bovendien een succesvol debuut. Hierna volgden nog vele successen. Vooral de Olympische Spelen in Londen in 2012 brachten voor Kromowidjojo grootse individuele triomfen. Ze veroverde daar zowel goud op de 50 als 100 meter vrije slag. 

Dat was overigens niet de eerste keer dat ze Olympisch Goud pakte. In 2008 was Kromo namelijk onderdeel van de Golden Girls, de bijnaam voor de Nederlandse estafettedames, die op de 4×100 meter vrije slag naar goud zwommen in Peking. De laatste twee Olympische Spelen van Kromowidjojo, ze deed namelijk mee aan 4 eindrondes in totaal, leverden geen eremetaal op voor Ranomi. In totaal werden er in Rio de Janeiro en Tokyo nog wel 3 4e plaatsen in de wacht gesleept.

En nu?

Wat nu gaat gebeuren, is nog een beetje de vraag. Kromowidjojo wil een maatschappelijk carrière gaan opbouwen. Coachen, inspireren en mensen helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

PROFIEL | Patrick Roest: schaatsprijzenpakken, zijn achtergrond en zijn privéleven

Patrick Roest is geboren op 7 december in 1995 in het Zuid-Hollandse Lekkerkerk. Deze langebaanschaatser traint al vanaf zijn...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img