dinsdag 16 april 2024

Het enerverende wielerjongensboek van Bas Tietema

Must Read

Bas Tietema (27) kan je kennen van zijn grote wielertalent of van zijn YouTube video’s. Hij is geboren op 29 januari 1995 in Zwolle. Bas was goed op weg om een plek te behalen in de hoogste regionen van het wielrennen. Door gezondheids- en mentaliteitsproblemen is die glansrijke weg naar de top helaas voorkomen.

Met erg veel passie is Bas Tietema nog steeds gemotiveerd om zijn droom als profwielrenner waar te maken. Naast de passie voor wielrennen, draagt hij ook de liefde voor gehandicaptensport, mede dankzij zijn zusje, Iris. Iris is geboren met het Syndroom van Down en haalt veel plezier uit sporten en sportende mensen. Bas is van mening dat daarom mensen van elke leeftijd, met een handicap of niet, moeten kunnen genieten van sporten. Bas is sinds 2016 ambassadeur bij het Fonds Gehandicaptensport.

De weg naar de top

Na Bas zijn opleiding aan de BMC Development Team, stapte hij in 2017 over naar het Ierse ‘An Post Chainreaction’. Na 1 seizoen hier te hebben gewielrend, ging hij naar de ‘BEAT Cycling Club’. Na gezondheidsproblemen van Bas, besloot de club het contract niet te verlengen, waarna Bas besloot te gaan fietsen wielervereniging IJsselstreek en zich te focussen op een maatschappelijke carrière. In 2021 besloot hij om een eigen wielrenteam op te richten ‘Tour de Tietema’, waarna hij in 2022 weer begon met een profcarrière bij ‘Bingoal Pauwels Sauces WB’.

Een aantal van Tietema’s overwinningen in zijn carrière zijn de tweede etappe van ‘Rondes de Vallées’ (2013), de eerste etappe van ‘Keizer des Juniores’ (2013) en het puntenklassement van ‘Ronde van de Elzas’ (2016).

Tour de Tietema

Tour de Tietema is het, in 2011 opgericht, Nederlands YouTube kanaal van Bas Tietema. In eerste instantie plaatste hij hier alleen video’s van zijn professionele wielercarrière. Tussen 2016 en 2019 was er een stop, waarnaar Bas zijn kanaal weer tot leven blies met zijn serie ‘ALS1TEAM’ waarin hij, samen met andere wielrenners, in 7 dagen heel Nederland doorkruiste. Daarnaast reisde hij, samen met Devin van der Wiel en Josse Wester, naar Frankrijk om de serie ‘Tour de Tietema 2019’ op te nemen. Hierbij gingen de 3 presentatoren in een busje rondrijden tijdens de ‘Ronde van Frankrijk’ om opdrachten uit te voeren die ingestuurd zijn door de kijkers. Dit allemaal zonder accreditatie. Sindsdien werken de 3 mannen samen aan video’s over verschillende wedstrijden en uitdagingen. Naast de video’s, nam het YouTube kanaal een grote stap in 2021 door een eigen wielrenteam op te richten: Tour de Tietema Cycling Team.

Naast de eerste Tour de Tietema in 2019, werd het concept herhaald in zijn series ‘BinckBank Tour 2019’, dit keer wel met accreditatie, en ‘Giro di Tietema 2020’. Daarnaast deden Bas Tietema en Devin van der Wiel mee aan Serious Request 2020, waarbij ze voor het goede doel van Roermond naar Zwolle fietsen tussen zonsopkomst en zonsondergang. De derde presentator, Josse Westers, belde vanuit de auto andere wielrenners op om de actie te steunen. Uiteindelijk heeft de actie bijna €35.000,- opgebracht, wat het gelijk de meest succesvolle actie van 3FM Serious Request 2020 maakte.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

PROFIEL | Patrick Roest: schaatsprijzenpakken, zijn achtergrond en zijn privéleven

Patrick Roest is geboren op 7 december in 1995 in het Zuid-Hollandse Lekkerkerk. Deze langebaanschaatser traint al vanaf zijn...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img