vrijdag 14 juni 2024

Jutta Leerdam pakt wereldtitel sprint in Hamar

Must Read

Jutta Leerdam heeft vrijdag in Hamar de wereldtitel sprint binnengehaald met een uitstekende 1000 meter. Het was een spannende strijd met Femke Kok, de andere Nederlandse favoriet voor de eindzege. Het is de derde keer dat een Nederlandse vrouw wereldkampioen sprint wordt, na Marianne Timmer in 2004 en Jorien ter Mors in 2018.

De strijd tussen Kok en Leerdam was mooi op alle twee de twee racedagen. Femke Kok is de specialist op de 500 meter, en Leerdam op de 1000. Beide vrouwen wonnen op die afstanden dan ook alle twee de ritten. Het verschil tussen de vrouwen was op de 1000 groter dan op de 500, en dus werd Jutta Leerdam wereldkampioen.

Leerdam had aan 22 honderdsten genoeg

Femke Kok had een voorsprong van 22 honderdsten opgebouwd na drie gereden afstanden. Deze marge bleek uiteindelijk te klein, want Leerdam was 0,37 seconden sneller. Femke Kok reed wel een stuk betere 1000 meter dan gisteren, maar Leerdam was op de 500 meter beter dan verwacht. Ze reed twee keer 38,11.

Jutta Leerdam won op de Olympische Spelen zilver op de 1000 meter. Het goud ging toen naar de Japanse Takagi. Zij deed niet mee aan het WK sprint, net als een andere grote kanshebber; Brittany Bowe. De Russische schaatsters ontbraken om duidelijke redenen ook. Het was dus een uitgedund deelnemersveld, waardoor van te voren al duidelijk was dat het vooral tussen Leerdam en Kok zou gaan. Het brons werd gewonnen door Vanessa Herzog, een Oostenrijkse. Het gat tussen haar en de Nederlanders was groot.

Het WK sprint van de mannen wordt vandaag ook afgesloten, daar is het een spannende strijd tussen Kai Verbij en Thomas Krol. Krol moet zestien honderdsten goedmaken op Verbij op de laatste 1000 meter. De WK’s worden georganiseerd in het Zweedse Hamar. Het WK Allround is daar ook en wordt de rest van het weekend gereden.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

PROFIEL | Patrick Roest: schaatsprijzenpakken, zijn achtergrond en zijn privéleven

Patrick Roest is geboren op 7 december in 1995 in het Zuid-Hollandse Lekkerkerk. Deze langebaanschaatser traint al vanaf zijn...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img